onsdag 30 mars 2011

Låt Anders Borg få gå och handla redan i morgon...

Nu ser vi i Svd.se resultatet av Alliansens gymnasieskolreform. På de praktiska yrkenas arbetsmarknad, där anses inga teoretiska kunskaper behövas. Inget kan vara mer fel, men det är precis så de vill ha det. Då är det lättare att hålla tillbaka löneutveckling och som arbetsgivare ha det kunskapsmässiga övertaget i alla sammanhang. På di.se kan man läsa att Anders Borg menar att de lägst betalda inom offentlig sektor har för höga löner och att de håller tillbaka löneutvecklingen i Sverige.

Anders Borg har tidigare berättat att han tröttnat på politiken. Gott det, men är det månntro för att vissa delar av hans hjärna har lagt av?  Den filtrerar inte längre genom schlingmangodkända metaforer, utan nu säger han det som han verkligen tänker.

Det du säger Anders Borg är otäckt, men nu blir matchen lättare. Vi ska se till att du kan gå och handla på Konsum fortare än du anar.
Fler bloggar i ämnet hittar du på Netroots bla mitt i steget och dalmaneek

...och vem läser din blogg, då?

I höstas fick jag en fråga på facebook om jag bloggar? Jag svarade: "Nej, jag har fullt upp med att läsa alla andras! Och det var sant. Jag ägnade många timmar på nätet och jag fascinerades över alla dessa bloggar som jag upptäckte, en efter en.
Efter ett tag såg jag sambandet. Netroots! Många bloggare var med i detta nätverk med över 700 bloggar. Alla olika, men alla progressiva med en vilja att få till en samhällsförändring.

Netroots är en socialdemokratisk gräsrotsrörelse. Det står öppet för vem som helst att vara med. Du kan skriva ofta eller sällan. Du kan skriva om din vardag, partipolitik eller din syn på aktuella händelser. Det enda som krävs är att du vill delta i det offentliga politiska samtalet. Vi läser varandras bloggar, några läses mer än andras och innehållet snappas upp av journalister. På så sätt kan bloggandet aktivt påverka nyhetsrapporteringen, både med nya fakta och med nya infallsvinklar på aktuella händelser.

På helgens S-kongress omnämndes netroots flera gånger från talarstolen, och det visar på det stora intresse som finns inom socialdemokratin för de diskussioner som förs via sociala medier. Hur bloggosfären fungerar och påverkar är inte helt enkelt att förklara. Det är på det området jag själv fortfarande går i skola...

I Sosse.tv intervjuas en av Netroots mest lästa bloggare Johan Westerholm av Staffan Lindström, även han en flitig netrootsbloggare. Johan berättar bla hur bloggare har påverkat valberedningen under processen att välja partiledare.

måndag 28 mars 2011

En plats i solen

I Jämlikhetsanden skriver Staffan Lindström idag om de fyra punkter som avslutade Håkan Juholts tal på helgens S-kongress.
1. Barnfattigdomen
2. Pensionerna
3. Avregleringarna
4. Skattesystemet.

Varför just dessa fyra? Jag tror att det handlar om att ta över den politiska diskussionen runt fikabordet. De stora ideologiska diskussionerna kan vara svåra  att plocka ner i bitar som funkar på en fikarast. Globaliseringen och klimatförändringarna är inte så lätta att omsätta i vardagsamtalet, och relatera till  personligen. Nu behöver vi sätta agendan för det politiska samtalet överallt i landet. Det behövs om vi ska nå vårt mål, att ingen behöver stå i regnet. Vi ska hjälpa varandra så att alla får en plats i solen, istället!

Förnedringen, den får Lena Mellin stå för

Läser i Aftonbladet en artikel om hur förnedringen av  Östros fullbordades på helgens (S)kongress. Och jag blir riktigt, riktigt arg. Min ilska handlar inte om Östros sitution. Den handlar om det intresse som styr Lena Mellin att skriva som hon gör.

När jag, för några veckor sedan träffade Håkan Juholt i folkets hus i Kungälv frågade jag honom om varför det är den borgerliga pressen som levererar de nyanserade och intressanta artiklarna om (S). Jag gav Lena Mellin på Aftonbladet som ett exempel på en journalist som verkar se det som sin främsta uppgift att skjuta hela det Socialdemokratiska skeppet i sank, och ville veta hans syn på saken. Håkan svarade att hennes intressen är strikt ekonomiska. Hon, liksom kvällspressens övriga journalister styrs bara av en enda uppgift och det är att sälja lösnummer.

Snälla Lena, visa att du tror på dina läsare. Visa att du är intresserad av det som betyder något. Vi är inte intresserade av dina spekulationer. Vi är intresserade av verkliga händelser och seriösa analyser av den tillvaro vi lever i.

söndag 27 mars 2011

Shaniaz i talarstolen

    
I fikakön under kongressens första dag träffar jag plötsligt en strålande glad Shaniaz Hama Ali. Vi fnittrar och småpratar om hur kul, och spännande det är att få vara med på kongressen. Shaniaz berättar att hon ska tala på lördag morgon. Jättekul, det ska jag bevaka. Men varken jag eller Shaniaz har riktig koll. Plötsligt står Shaniaz namn på talarlistan redan på fredag eftermiddag, och då går hon självsäkert upp i talarstolen. Hon talar fritt utan manus i sina tilldelade två minuter.

Själv gör jag någonting helt annat, och missar Shaniaz tal...Suck!

Håkan går också i skola...

Håkan besökte oss på bloggläktaren nyss. Han frågade hur det går. Hur ser det ut, vi är ju fönstret utåt. Jag svarade: Det går bra, det skrivs fantastiskt mycket. Bloggandet är väldigt nytt för mig ,så själv går jag i skola här på kongressen. Han svarade: Då är vi två, jag går också i skola!

Min nästa kampanj får bli "Haffa Håkan" Statsminister 2014!
(tipstack: Per Tengren)

Carin Jämtin i talarstolen...

Vi vill genomföra våra ideer för Sverige. Det är därför vi vill vinna val!
 I talarstolen står vår nya partisekreterare och pratar om omtanke, engagemang och självförtroende. "Vi har våra bästa stunder framför oss"
Carin Jämtin lyfter fram Västerbotten. Sverigedemokraterna fick inte någon plats i en enda kommun där. Av dem ska vi lära.

Det viktiga är inte hur vi organiserar oss. Det viktiga är hur vi kanaliserar engagemang. Det ska vara enkelt att starta föreningar. Enkelt att starta olika nätverk Vi Socialdemokrater vill värva medlemmar för att alla ska kunna vara med och påverka."Det är det lilla mötet med varje enskild person,  gör att vi kan åstadkomma verklig förändring".


Carins tal är äkta, engagerat och hoppfullt! Vi har fått en partisekreterare vi kan vara stolta över!

Banden mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna bygger på en värdegemenskap. Detta sammarbete ska utvecklas. Är det inte här de största utmaningarna finns? Är det inte här förnyelsearbetet känns extra utmanande?

lördag 26 mars 2011

två minuter i talarstolen. punkt.

Alldeles nyss höll min syster Cecilia Dalman-Eek ett kärnfullt brandtal om valet som vi står inför i Västra Götalandsregionen. Det är det första valet som handlar om vilken sjukvård vi ska ha.  En jämlik sjukvård lika för alla.
Syrran ser sammanbiten ut. Det här är viktiga grejer.

Att sortera intrycken

Här på bloggläktaren surrar det av tankar och småprat. Överallt diskuteras Monas och Håkans tal, över kaffekoppar och inne på damrummet. För en timme sedan satt jag bara några meter ifrån vår nyvalde partiledare Håkan Juholt och lyssnade på hans entimmeslånga tal. Nej, jag vill kalla det entimmeskorta, för det var så det kändes! En timma fylld av framtidstro och ideologi som gav oss nytt mod och gott självförtroende.

Anna Johansson twittrade under talet " jag tror jag är kär", och det är en rosenröd stämning här. Alla går omkring som på små moln.
Det var ett fantastiskt tal. Det handlade om oss, vad vi vill och vad vi kan, och nu kan vi återta makten över den politiska diskussionen. Vi ska våga börja prata värderingar och ideologi med våra medmänniskor. Då kommer Socialdemokratins innersta kärna att bli tydlig.

                                                                                 (bild: Krister Kronlid)

Inte ens Göran Greider är missnöjd med Håkans tal. "Det var det bästa jag hört på en S-kongress. Framför allt var det vitaliserande. Juholt lyckades väcka till liv aktivitetslusta och då blir det en radikal effekt, säger han.
Här kan du läsa, och nu också höra Håkan Juholts linjetal

fredag 25 mars 2011

Social demokrati

För några veckor sedan gästades Kungälvs Arbetarkommun av Håkan Juholt. Nån vecka dessförinnan kunde man läsa på facebook: "undrar om det kommer någon till Folkets hus och lyssnar på Håkan?" Det var vår ordförande som var orolig för att det skulle bli glest i lokalen. Och det hade han fog för. Det var ju i tideräkningen "före". Nu är vi i tideräkningen" efter", och Mats, tänk om du hade anat att vårt Folkets Hus, ja det skulle vi lätt fylla tio, eller hundra gånger om!

"Vi som står i solen, vi har ett ansvar för att att fälla upp ett paraply över dem står i regnet. Det är detta som vi kallar Social Demokrati"
Förväntningarna är enorma inför morgondagens tal. Missa inte det.

Mona Sahlins sista tal som partiledare

Idag har Mona Sahlin hållit den historiska extrakongressens invigningstal. Det blev samtidigt hennes sista tal som partledare. Hon var rörd, och det blev vi åhörare också.

Ett Göteborgshjärta värms extra mycket av citatet av Håkan Hellström " Tro, när du går genom tiden, att det bästa inte har hänt än."

kongresskul....


Ja, vi netrootsbloggare hänger inte läpp bara för att det supermoderna konferenscentret Stockholm waterfronts wifi inte funkar. Plötsligt kan vi slappa, tjöta och gå å fika....
Fast alla tyckte inte det var kul (http://www.makthavare.se/2011/03/25/teknisk-kris-for-s-kongressen/ )

Att vara "vår tids megafon"

Jag är med i en ny gräsrotsrörelse. Det är fantastiskt! På (S)kongressen  sitter jag tillsammans med andra netroots -bloggare från hela landet. Netroots är Sveriges största nätverk för politiska bloggare. Här samlas progressiva Socialdemokrater .Vi delar erfarenheter, åsikter och våra bloggar med varandra.

Men det räcker inte med oss bloggare. Vi kan vara, som Mona Sahlin uttryckte det i sitt invigningstal nyss, "vår tids megafon". Men det hjälper inte att vi ropar om ingen där ute lyssnar! Titta in på netroots, börja följa några bloggar, och snart kommer du att vara delaktig i en diskussion, som du kanske inte hade kommit i kontakt med annars. Och du kan vara med och påverka.

torsdag 24 mars 2011

Äntligen på väg

"Äntligen på väg, jag förlänger mina steg..."
Precis som Ted Gärdestad sjunger, så är jag på väg. På väg för att blogga från extrakongressen i Stockholm som börjar i morgon, men också på väg tillsammans med mina partikamrater.,in i en osäker, men spännande framtid!

I Svd.se kan man läsa om den ökade medelåldern i partiets ledning. Det är viktigt att det är människor med olika ålder, kön och bakgrund som representerar oss partimedlemmar och partiets väljare. Men en förnyelse kan ske utan föryngring. Det finns ingen motsättning i det.

I Expressens web-tv intervjuas Leif Pagrotsky av Niclas Svensson. Man hinner dricka kaffe och ta en bulle, han får faktiskt tala till punkt! 
"Paxa Paggan" är helnöjd...

söndag 20 mars 2011

Valberedningens arbete är slutfört.

Paxa Paggan har legat vilande ett tag. Men precis som jag hela tiden misstänkt, så blev vilan inte lång. Nu har valberedningen arbetat klart, och Pagrotsky är föreslagen som suppleant i VU. Proffstyckarna börjar redan ha åsikter om sammansättningen i VU. Hur kan man ha det, när det finns en person kvar att välja? Den sista personen i VU ska bli en kvinna, det är klart. Jaha, så det räcker att vara "en kvinna" och så är det klart? Mycket märkligt att valberedningen ser sitt arbete som slutfört...
Nu gäller det att hålla tummarna för Lena Sommestad, således....

lördag 19 mars 2011

Paxa Paggan till ekonomisk talesman

Ikväll kan man läsa på Svd.se att Östros och Johansson sitter löst.
Det verkar bli stor ommöblering i VU.
Till Paxa Paggan s stora glädje kan Leif Pagrotsky vara aktuell som ny ekonomisk talesman.
Plötsligt blev det spännande igen...

Att kämpa mot likriktningen

När vi behöver anställa ny personal på förskolan tycker vi det är jättehärligt att det kommer killar till anställningsintervjuerna. För killar blir alltid kallade till intervju. Men ännu har jag inte varit med att anställa en enda kille. Det säger mycket mer om oss, än om killarna, tyvärr. Det är en fantastisk tillgång i förskolan att ha män där, och vi framhärdar i att uppmuntra killar att plugga till förskollärare. Men när vi sitter på anställningsintervjun, ja då hittar vi alltid en tjej som vi skrattar gott  med, som tänker precis som vi. en som det "klickar" med.  Utgången är given.

Första steget är att förstå att det är så här vi fungerar. Det andra är att göra något åt det.
Lina Thomsgård som startade rättviseförmedlingen  på facebook är en föregångare. Hon tröttnade på att alla DJ:s var killar och skickade en efterlysning till tjejer på facebook. Någon dag senare hade hon en lista på 130 kvinnliga DJ:s.
Lina Thomsgård har nu vunnit årets Wendelapris som delas ut av Aftonbladet till en hjälte inom kvinnofrågor och/eller jämställdhetsfrågor.

Staffan Lindström har beskrivit det här sättet att tänka, att välja den man identifierar sig med, i sin blogg jämlikhetsanden.

söndag 13 mars 2011

Ju mer man lär sig desto svårare blir det...

För en tid sedan gick jag ur förbundet Humanisterna. Efter 15 års medlemskap kunde jag inte längre ställa upp på den förenklade bild av verkligheten som är dominerande bland ledande Humanister. Jag berättade varför jag valde att lämna förbundet i en debattartikel på svd.se/brännpunkt.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/intolerans-praglar-humanisterna_5549653.svd

När jag gick med tyckte jag det var så enkelt. Klart att det måste finnas ett alternativ för oss icketroende, ett alternativ som väljer humanism som både medel och mål för ett gott liv på jorden. Övergångssermonier för alla icketroende är något av det bästa Humanisterna konstruktivt arbetat för. Jag blev mer och mer intresserad av samhällsfrågor som fokuserade på existensialism och religion. I samma takt som min kunskap i dessa frågor ökade, ökade också min osäkerhet. Det var inte längre så enkelt! Eller för att använda humanisten Tage Danielssons ord: "Utan tvivel är man inte riktigt klok!"
Bland aktiva Humanister hittar jag inte ett uns av tvivel. De är så bergsäkra på att de äger sanningen att det blir otäckt.

På Aftonbladet kultur har en debatt blossat upp som ett resultat av en artikel av Daniel Suhonen. Här handlar det om hur vänstern förhåller sig till muslimer i Sverige. Bästa kommentaren hittills hittar jag i Shora Al Youms blogg. En problematiserande text som för mig fungerar som ett bevis för att i samma takt som mina kunskaper ökar, ökar också insikten om hur mycket jag har kvar att lära!
http://shoraalyoum.com/2011/03/12/daniel-suhonen-goes-right/

onsdag 9 mars 2011

I Expressen kan man idag läsa att Stig Malm skäms för att vara Socialdemokrat. Han grundar det på den slutna process som omgärdat partiledarvalet.                 Jag är också väldigt kritisk mot densamma och efterlyser samma öppenhet som Stig Malm gör. Skillnaden är att jag skäms inte över mitt medlemskap i partiet.
Det är oerhört förolämpande mot dem som har valt honom till kongressombud, och även mot oss andra partimedlemmar.
 http://gt.expressen.se/1.2358477
Tag konsekvenserna av dina åsikter-Gör något konstruktivt eller stanna hemma!
Jag åker gärna på kongressen i ditt ställe!

tisdag 8 mars 2011

Därför väljer jag att "Paxa Paggan"

Pagrotsky är "Paggan" med en stor del av oss svenskar, inte bara socialdemokrater. Han är en av dem vars namn förekommer i slutspekulationerna kring vem som ska bli ny partiledare. I slutet av januari, när hans namn nämndes ytterst sällan i diskussionen, beslöt jag mig för att starta facebookcommunityn "Paxa Paggan". I tidningen "ny tid" berättar jag varför.

("ny tid" 1103007)
"Spekulationerna kring vem som skulle efterträda Mona Sahlin drog igång direkt efter hennes avgång i höstas. Snabbt framstod en handfull kandidater som tänkbara i medias spekulationer. Redan från början förundrades jag över att Leif Pagrotskys namn inte nämndes i detta sammanhang.

Leif har en erkänd kompetens i näringslivsfrågor och ekonomi och en regeringserfarenhet som ger honom trovärdighet i uppgiften att leda vårt parti. Han är samtidigt stabilt förankrad i socialdemokratisk ideologi och är en motkraft mot nyliberalism och roffarkapitalism. Hans motstånd till Euron är idag en stor tillgång. Han är populär både bland partimedlemmar och allmänhet och han är bra på att använda den nya tidens teknik för dialog. Det märktes när han började twittra och fick över tusen följare redan första dagen!

Kanske är det för att han är göteborgare som han kan uttrycka sig så folk begriper. Om Socialdemokraterna har han sagt såhär: ”Vårt parti har ett projekt som är tidlöst, men där verktygen och instrumenten kan behöva ändras efterhand”. Han visar genom sin debattvilja och sitt genuina intresse för att förverkliga de socialdemokratiska idéerna att han är rätt man för att leda den förändringsprocess som vi behöver.

Det var därför jag bestämde mig för att starta facebook-kampanjen ”Paxa Paggan”. Om du vill ha Leif som partiledare – gå in och ”gilla” sidan du med!"

Malin Jonason
http://www.facebook.com/pages/Paxa-Paggan/197760070238938