fredag 15 juli 2011

Det är mänskligt att tro

Att vara människa innebär att kunna välja utifrån de förutsättningar som finns där man lever. Men oavsett var på jorden man är född så har man alltid möjlighet att välja vad man vill tro på. Alla människor har i grunden den möjligheten, men för vissa är friheten inte självklar. Har man vuxit upp i en totalitär miljö, oavsett om det gäller religion eller ideologi, så har ens tankefrihet naturligtvis stympats.

Det konstiga med Humanisterna är att de verkar förutsätta att alla troende människor antingen har haft en sådan uppväxt, eller också är mindre intelligenta, eftersom de inte förmår att inse att de gått på en bluff!

Det roliga dock med Humanisterna är, och det gäller både många medlemmar och företrädare för förbundet, att när man debatterar med dem så kan de inte se till innehållet bakom orden, utan ovanstående mening skulle säkert bemötas med: "Vi har aldrig sagt att troende människor har sämre intellekt..." -Nä, ni tycker bara de är korkade i största allmänhet, förstås...

Nu till saken. I tidningen  Dagen skriver man om SOM-institutets senaste utfrågning av en mängd svenskar om allt mellan himmel och jord. Nu har man ställt frågan: "Tror du på Gud?" 45% av alla svenskar svarar Ja på den frågan.  Alltså kan man säga att det är ett allmänmänskligt betéende att vara troende. Det är helt normalt, nästan hälften av sveriges befolkning är det!
Jag undrar om Humanisternas slutsats blir någon annan. Det borde vara svårt att seriöst påstå att nästan hälften av sveriges befolkning har gått på en bluff...

Jag längtar efter att Humanisterna ska börja sprida Humanismen som livsåskådning istället för att bara fokusera på religionskritik.

1 kommentar:

  1. Jag påstår att nästan hälften av sveriges befolkning har gått på en bluff. Det var ganska enkelt måste jag säga.

    Argumentum ad numerum är ett argumentationsfel. Att många tror på någonting säger ingenting om huruvida det faktiskt är sant eller inte.

    Det som är allmänmänskligt är att försöka se mönster. Våra hjärnor försöker alltid se mönster, även när det inte finns något att se. "Gud" är ett exempel på ett mönster vi ser när vi tittar på världen och våra hjärnor försöker lista ut vart allt kom ifrån och hur allt hänger ihop och vad som är meningen med allt. Trots att det inte finns någonting som tyder på att någon övernaturlig varelse faktiskt finns så vill våra hjärnor så gärna se ett mönster, och när det finns en uppsjö av olika förklaringar runt omkring oss i form av olika religioner eller trosåskådningar så är det inte konstigt att 45% av sveriges annars väldigt intelligenta befolkning klamrar sig fast vid någon gud för täppa till hålen i mönstret.

    SvaraRadera