tisdag 3 maj 2011

Christer Sturmark tuggar på...

Carin Jämtin har i Svd.se och Gp.se uttalat sig om att de svenska helgdagarna behöver ses över. Hon betonar att det inte är någon lätt uppgift, men helgdagarna speglar tex inte vårt mångkulturella samhälle.


Detta ser naturligtvis Humanisternas ordförande Christer Sturmark som en öppning för att återigen få berätta sin favorithistoria om att vi minsann inte firar jul pga Jusu födelse.

Det verkar som han knappt hinner tugga klart innan han reflexmässigt rapar upp sitt gamla mantra. Vi har hört det förr, och det är faktiskt inte applicerbart i varenda diskussion. Om man ska verka trovärdig behöver man reflektera också. Carin Jämtin säger att nästan alla våra helgdagar är "religiöst kristet betingade". Detta handlar alltså om helgdagarnas ursprung. Vad du sen väljer att göra med den är din ensak och Christer Sturmark är fullt medmeten om att Carin Jämtin förstår det. Detta kommenteras i Expressen.se

Varför ska vi inte tillåta oss helgdagar med ett annat ursprung? Sturmarks hårdnackade inställning mot helgdagar med ett religiöst ursprung är allt annat än humanistisk. Och då använder jag mig av den innebörd som ordet humanism har i svenska ordlistan; "åskådning eller kulturströmning som framhäver det allsidigt mänskliga..."

Nej det här handlar om något annat. Det här handlar om att du Christer, vill ta bort en lagstadgad rättighet till gemensam ledighet. Är den ståndpunkten förankrad hos dina Humanistiska förbundsmedlemmar? Är det en ny punkt i ert partiprogram? Om inte, så avslöjar du dig bara som en liberal politiker som driver dina egna frågor med förbundet Humanisterna som täckmantel.
Osnyggt!


Netroots

5 kommentarer:

 1. Jag tycker Jämtins förslag var utmärkt. Fler religioners helgdagar i almanackan!

  SvaraRadera
 2. Jag undrar hur Sturmark och Humanisterna ställer sig till nationaldagen? Ett förment religionsfritt firande som förutsätter att man tror på nationalstaten och därmed den patriarkala struktur som ofta har klätts i religiösa termer och använts historiskt för att hetsa medborgarna ut i krig och andra vedermödor. Att resonera om helger är inte så lätt som Sturmark vill få det till!

  SvaraRadera
 3. Patrik Lindenfors gillar helt klart att vara ledig!

  SvaraRadera
 4. Sverige behöver ingen muslimsk helgdag, lika lite som vi behöver helgdagar från andra främmande religioner. Vårt land byggdes på kristen tro, liksom stora delar av lagstiftningen. För ”Humanisterna” och andra ateister är den verkligheten en nagel i ögat. Därför glädjer de sig nu åt Jämtins utspel. De ser det som ett sätt att ännu mer urholka Sveriges kristna kulturtradtioner.

  Såväl Carin Jämtin som våra lika politiskt korrekta medier och övriga politiker visar fortfarande en häpnadsväckande okunnighet och naivitet om islams våldsbejakande budskap. De behöver omgående ta en grundkurs i Koranen,haditherna och sharialagarna. Då skulle vi förmodligen slippa den här formen av ogenomtänkta utspel.

  Risken finns förstås att partier som Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet flörtar med islam och muslimerna mot bättre vetande. Numera tar sig den desperata kampen om väljarna ofta allt mer bisarra och absurda uttryck. Carin Jämtins utspel är det färskaste exemplet.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Carin Jämtins förslag inte är ett utspel utan ett seriöst försök att öka jämlikheten mellan olika grupper i vårt samhälle. Efter flera diskussioner på facebook i ämnet har jag ändrat ståndpunkt i ett avséende, och anser att det inte är lämpligt att införa en ny helgdag med religös bakgrund, eftersom det då automatiskt diskriminerar andra religioner. Dessutom kan det straffa sig dubbelt och ge draghjälp åt SD och liberala krafter. Bättre då att samlas kring en ny gemensam ledighetsdag, men det är, precis som Carin Jämtin utryckte det, ingen lätt fråga.

  SvaraRadera