lördag 19 mars 2011

Att kämpa mot likriktningen

När vi behöver anställa ny personal på förskolan tycker vi det är jättehärligt att det kommer killar till anställningsintervjuerna. För killar blir alltid kallade till intervju. Men ännu har jag inte varit med att anställa en enda kille. Det säger mycket mer om oss, än om killarna, tyvärr. Det är en fantastisk tillgång i förskolan att ha män där, och vi framhärdar i att uppmuntra killar att plugga till förskollärare. Men när vi sitter på anställningsintervjun, ja då hittar vi alltid en tjej som vi skrattar gott  med, som tänker precis som vi. en som det "klickar" med.  Utgången är given.

Första steget är att förstå att det är så här vi fungerar. Det andra är att göra något åt det.
Lina Thomsgård som startade rättviseförmedlingen  på facebook är en föregångare. Hon tröttnade på att alla DJ:s var killar och skickade en efterlysning till tjejer på facebook. Någon dag senare hade hon en lista på 130 kvinnliga DJ:s.
Lina Thomsgård har nu vunnit årets Wendelapris som delas ut av Aftonbladet till en hjälte inom kvinnofrågor och/eller jämställdhetsfrågor.

Staffan Lindström har beskrivit det här sättet att tänka, att välja den man identifierar sig med, i sin blogg jämlikhetsanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar